вівторок, 17 січня 2017 р.

Молоді та геніальні: винахідники до 18-ти

У міжнародний День дітей-винахідників знайомимо тебе зі справжніми вундеркіндами, чиї винаходи вже ввійшли в історію людства, незважаючи на юний вік розробників.
Усім добре відомо, що геніальність криється у простоті. Не всі винаходи з нашої добірки при своїй розробці потребували колосальної концентрації високоінтелектуальних здібностей. Щось справді стало дітищем сумлінної розумової праці, а щось – поєднанням фантазії і креативності.

Луї Брайль, спеціальний шрифт для людей із вадами зору

Відомий на весь світ рельєфно-крапковий шрифт для людей із вадами зору Луї Брайль винайшов у віці 15 років. Сам Брайль остаточно втратив зір ще в ранньому дитинстві. У 10 років він почав навчатися музики. Чуттєвість музичних пальців наштовхнула Луї на думку про створення шрифту, який могли б «читати» за допомогою тактильних відчуттів.

Джордж Ніссен, батут

Джордж був звичайним шістнадцятирічним учнем гімнастичної школи, коли він змайстрував те, що у подальшому вжитку отримало назву «батут». У гаражі власного батька Ніссен зробив прямокутну рамку та міцно натягнув на неї шматок полотна. У майбутньому цей простий винахід допоміг йому зробити успішну кар’єру гімнаста та реалізуватися як підприємець.


Читати далі

Гораціо Адамс, жувальна гумка

Вважають, що творцем жувальної гумки був бізнесмен Томас Адамс, хоча сама ідея належить його синові-підліткові Гораціо. У 1869 році Адамс-старший здійснив закупівлю великої партії каучуку. Невдалі експерименти з вулканізації у поєднанні з ідеєю Гораціо надихнули бізнесмена на створення чогось на кшталт мексиканської chicle. А вже наступного року родина Адамсів збудувала фабрику з виробництва жувальної гумки.

Філо Фарнсуорт, система цифрового телебачення

У далекому 1920 році чотирнадцятирічний хлопчина зі штату Юта зібрав «директор» – одну із систем цифрового телебачення. Хоча його винахід виявився не таким конкурентоспроможним, як «іконоскоп» Катаєва та Зворикіна, Фансуорта традиційно називають хрещеним батьком сучасного телебачення.

Франк Епперсон, фруктовий лід

Все почалось із того, що одинадцятирічний Франк забув свій стакан із лимонадом і палицею для розмішування на ганку. За ніч лимонад застиг, перетворившись на фруктовий лід. Через 20 років Епперсон запатентував власне випадкове відкриття, яким ми і сьогодні ласуємо спекотними літніми днями.

Річард Турере, світлодіодний прилад для худоби

Родина 11-річного Річарда Турере володіла стадом рогатої худоби, за яким хлопцеві доводилось доглядати, але вночі на свійських тварин постійно нападали дикі леви. Помітивши, що дикі леви тримаються осторонь при світлі включеного ліхтаря, Річард створив дещо під назвою Lion Lights – світлодіодні лампочки, які запрограмовані періодично меркати в темряві, аби втримати хижаків на відстані. Вони також працюють із сонячною панеллю і старим автомобільним акумулятором.

Діпіка Куруп, система для очищення води на сонячних батареях

На цей винахід дівчину надихнуло побачене під час вакацій у Індії: діти пили брудну воду із застійного басейну. Відповідь Куруп на глобальну кризу питної води – поєднання наночастин оксиду титану та оксиду цинку. Під дією сонячного світла відбувається хімічна реакція, яка руйнує органічні речовини. Саме цей механізм використала юна винахідниця у створенні панелей для очищення води, які успішно перетворюють стічну воду на безпечну для вживання.
Кажуть, що коханню підвладні всі віки. На нашу думку, те саме можна сказати й про винахідників, для яких вік – це лише цифра і аж ніяк не перепона. Навіть якщо тобі далеко за 18 – ніколи не пізно почати втілювати в життя власні розробки, хай навіть настільки сміливі, що викликають посмішки на обличчі твоїх друзів і батьків. Хто знає, може наступного разу нашу добірку очолить саме твоє ім’я?
Джерело: Студвей

Немає коментарів:

Дописати коментар